Architectural Jewel Box

view more images ..

This extraordinary home packs an impressive punch in architectural and aesthetic features. Contained in 1700 sq ft, this right-sized house provides a very livable space in a modest footprint. On the main floor you find three bedrooms, two bathrooms and a very comfortable great room, with a self-contained studio on the ground floor below.

On the exterior, shou sugi ban (a traditional Japanese treatment which chars the wood, protecting it against decay, insects and fire) was applied to the main façade cedar siding creating a blackened patina. With the alcoves and soffits accented in clear-finished tight-knot cedar the effect is striking. A standing seam metal roof caps the structure, while innovative wire railings provide additional visual interest.

The main floor appears to float above the ground, supported on concrete pillars and large beams which were craned into place. Upon crossing a cedar-decked bridge, you arrive at the oversized custom douglas fir entry door which leads you into the hallway then naturally on to the living area. The sloped ceilings, soaring to over 12’, and the floor to ceiling windows along the entire east wall ensure the space is bright and airy. The surrounding forest views lend a sense of tranquility. Lift and slide doors from all living spaces give easy access to the full-length deck.

Pale engineered oak flooring and creamy white wall colour provide a neutral backdrop, allowing the exceptional details to shine. Focal points include shou sugi ban treatment on the accent wall, an alcove featuring a piece of charred tree the owners found in the forest and a 5’-6” wide gold-leafed bathroom pivot door with custom hardware. Uplighting in the living area, hallway and master bedroom accent the natural beauty of the fir ceilings.

In the kitchen, the spare aesthetic continues with custom laminate cabinetry and neutral quartz countertops. The unique layout places the fridge and pantry across the hallway allowing for clean sightlines, and incorporates a computer desk with a view. In the principal bathroom, the artisan-style linear tile wraps the walls to 8’creating a cocoon-like effect.

An efficient air-to-air heat pump system and Hearthstone Bari Scandi-style woodstove ensure the home is toasty warm. Thoughtful space planning satisfies storage needs in alcoves hidden by barn doors, finished to coordinate with the accent wall. A full-width daybed in the master bedroom provides quiet away space.

This home is, as are most successful projects, a collaboration. A triumph of the architect’s vision, homeowner’s imagination, and builder’s ingenuity to create The Aery; truly an architectural jewel box.