Renovation of an Architectural Classic

view more images ..

Originally designed in the 80’s by Hank Schubart, a renowned Salt Spring architect, this family home had faded from its past glory. The new owners, attracted by the provenance and perfect harbourside perch, were keen to re-energize it. In addition to the deep lot, in a lovely neighbourhood, the property boasted a fully contained guest cottage and garage.

The guest quarters, an A-frame cabin discreetly positioned away from the main house, lent a woodsy character to the property while the main residence, though spacious and open plan, fell far short of its potential. As soon as the ink had dried on the purchase, work began stripping both dwellings and the garage back to the bones. The interiors were gutted, the exterior siding and railings replaced, roofs repaired, heating system upgraded with an energy efficient heat pump and understated, nature-inspired landscaping undertaken.

As can be expected with any renovation of this magnitude surprises hidden in crawlspaces, behind walls and in roof structures were encountered, but nothing that could not be overcome to make this the stunning home the owners knew it could be. Everything from flooring to drywall, fixtures to fireplaces were changed or added.

Upon entering the light-filled foyer your eyes travel through the space, with its welcoming fireplace, to the shimmering water beyond. Wherever you find yourself in the house, the comings and goings in the harbour are virtually always in view. The natural materials used throughout the home – cherry on the great room ceiling, sandstone on the fireplace walls, stone countertops and oak flooring reinforce the bond with its extraordinary environment. Custom cabinetry, in a combination of painted and natural wood finishes, in the kitchen and bathrooms, along with upscale appliances and fixtures, bring a polish to the restful and serene space.

The master suite, positioned in its own private wing off the entry hall, encompasses the bedroom with floor to ceiling views of the ocean, an ensuite featuring stone cascading behind the freestanding soaker tub and custom millwork in the walk-in closet. A second bedroom and bath also share the main floor with the cook’s kitchen, dining room, vaulted living room and laundry/mudroom. A third oceanview bedroom is located downstairs along with the media room.

This showcase home proves that, through thoughtful re-purposing, an outdated dwelling can retain its sense of history while being transformed into a vibrant, beautiful space that will continue to give joy for decades to come.

 

BEFORE PHOTOS

AFTER PHOTOS